Hydrocultuur, wat is het precies?
Hydrocultuur of hydroponie is een systeem waarbij wortels van planten groeien tussen kleikorrels. Deze korrels nemen water met voeding op en geven dit geleidelijk af aan de wortels van de plant. Hydrocultuur, ook wel watercultuur genoemd, is een van de meest bekende systemen op dit moment. Het systeem wordt niet alleen gebruikt bij kantoorplanten, maar ook voor groenteteelt in de kas zoals sla, witlof en tomaat.
Hydrocultuur planten
Hydrocultuur planten beginnen als normale grondcultuurplanten. Daarna zijn ze omgekweekt om langer continu in water te kunnen staan. Je kunt de plant dus meer water in één keer geven in plaats van vaker kleine beetjes. Afhankelijk van de standplaats en het type plant kun je volstaan met een watergift van eens per maand. Door gebruik van een waterstandmeter weet je hoeveel de plant verbruikt, omdat de meter het waterniveau van dat moment in de plantenbak aangeeft. Een hydrokorrel kan niet slinken, waardoor de wortels van planten altijd voldoende zuurstof kunnen opnemen. Omdat hydrocultuur minder vaak intensieve zorg vereist en daardoor op lange termijn kosten bespaart, adviseren wij kantoren, ziekenhuizen, scholen en openbare gebouwen meestal om hydrocultuur planten te gebruiken. Ik wil graag hydrocultuur beplanting.
De voordelen van hydrocultuur
Een schoon en zuiver systeem
Door de gebakken kleikorrels zijn vrij van ziektekiemen, hierdoor heeft de plant geen last hebben van bodemziekten. Ook voelen beestjes zich thuis in potgrond, en niet tussen hydrocultuurkorrels. De levensduur van de planten wordt hierdoor verlengd.
Besparen op onderhoudskosten
Een hydrocultuur plant behoeft, maar eens in de vier à vijf weken water. Dit betekent dat wij maar twaalf keer per jaar langs hoeven te komen om de planten op de (werk)plekken te onderhouden. Bij grondplanten is dat minimaal het dubbele.
Goedkoper op lange termijn
Hydrocultuur is iets duurder in aanschaf vergeleken met een gewone grondplant. Op lange termijn goedkoper, omdat de planten in het algemeen sterker zijn en daardoor een langere levensduur hebben.
Het verschil tussen grond- en hydrocultuur planten
Is er verschil tussen het uiterlijk van de “gewone” grondplant en hydrocultuur plant? Het antwoord daarop is nee. De planten zien er namelijk exact hetzelfde uit. Het verschil zit hem alleen in de kweekpot en wortels. De kweekpot van hydrocultuur is kleiner, waardoor de keuze in plantenbakken ruimer is. Bij de grondplant baant er een netwerk van fijne wortelharen zich door de gehele pot op zoek naar voeding. De stevige wortels van een hydroplant gaan recht naar beneden, om voeding uit het water te halen.
Interieurbeplanting uitbesteden?
Wij zijn al ruim 25 jaar gespecialiseerd in hydrocultuur beplanting en het onderhouden ervan. Wij staan bekend om onze creatieve plannen en moderne insteek van projectbeplanting zonder de functionaliteit uit het oog te verliezen. Onze planten zijn altijd kersvers door constante toevoer van onze kwekers, die kwaliteit net als wij hoog in het vaandel hebben staan. Vandaag de dag zijn wij een bloeiend en landelijk opererend bedrijf met hooggekwalificeerde medewerkers. Met onze kennis van zaken kunnen wij een passend beplantingsplan voor u realiseren en die vervolgens met zorg onderhouden. Geïnteresseerd geraakt? Neem contact met ons op. Neem contact met ons op.